Preskočiť na obsah

Kurz grilovania

grilovačkaVydareným letným podujatím organizovaným OcÚ a ZO ÚŽS  bol 25.7.2008 kurz grilovania.

Jeho vedenie zverili organizátori skúsenému a skvelému domácemu majstrovi kuchárovi - pánovi Pavlovi Capákovi, ktorému v rámci praxe pomáhala študentka hotelovej školy - Danka Kusendová.

grilovačkaSkoro štyridsať účastníkov kurzu si určite rozšírilo kulinárske vedomosti a zručnosti aj z tejto typicky letnej prípravy jedál a získali aj niektoré recepty špecialít na grile. Grilovala sa šťavnatá krkovička, jemné kuracie prsíčka - samozrejme vopred marinované v kvalitnej marináde. Neskôr aj paprika posypaná rôznymi bylinkami priamo zo záhradky lektora kurzu. Spestrením bola aj chutne pripravená zelenina na zostatku marinády, omáčka Barbeque a Čatny - netradičná sterilizovaná zeleninová zmes.

grilovačka

 

Po celý čas sa o dobrú náladu starala hudobná skupina Syntetez. Ich rezká   hudobná produkcia prilákala do dvora KD aj ďalších návštevníkov a po skončení kurzu sa všetci spoločne dobre bavili aj pri tanci až do neskorých večerných hodín.

 

 

     Všetci zúčastnení si odnášali recepty na pripravované grilované jedlá a tak na tomto mieste už uverejnňujeme iba recepty na ponúkané omáčky, ktoré mali veľký úspech.  

Čatney z paradajok / 4 poháre á 250 ml/

750g paradajok, 500g cibule, 250g kyslejších jabĺk, 200 ml bieleho vínneho octu, 250g kandizovaného cukru, 1 zarovnaná lyžica soli, 2 lyžice mletej sladkej papriky, ½ lyžičky mletého chilli, mletý klinček a nové korenie na špičku noža.

Paradajky ponioríme do vriacej vody, ošúpeme, nakrájame na štvorčeky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme na kocky. Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Všetko vložíme do hrnca s octom a za stáleho miešania uvedieme do varu. Pridáme kandizovaný cukor a soľ. Občas premiešame a varíme 40 minút. Nalejeme do pohárov, ktoré sme predtým opláchli studenou vodou.

Čatney zo zelených paradajok /7-8 pohárov á  250 ml/1 ½ kg zelených paradajok, 500g cibule, ½ lyžičky soli, 100g sušených ďatlí, 500ml octu, 300g cukru, 1 lyžica horčice, ½ lyžice mletého curry, ½ lyžice kajanského korenia, ½ lyžice  mletej kurkumy, ½ lyžice mletého zázvoru, mletá sladká paprika.

Paradajkky umyjeme, cibuľu ošúpeme. Oboje nakrájame na hrubé kocky, posolíme, necháme odstáť cez noc. Vytvorenú šťavu zlejeme. Ďatle odkôstkujeme, nasekáme na kocky  a dáme variť spolu s octom, cukrom a zmesou paradajok a cibule. Varíme 1 hodinu bez pokrievky na miernom ohni, občas premiešame. Po 45 minútach pridáme horčicu a korenie a za stáleho miešania varíme na silnom ohni 5-7 minút, pokiaľ zmes nestuhne. Zlejeme do pohárov a na 5 minút obrátime hore dnom.

 

Fotogaléria