Preskočiť na obsah

Kurz varenia

    Keď sme pred šiestimi rokmi organizovali kurz varenia, nestihli sme plánovaný februárový termín a najbližší možný padol na dátum MDŽ - 8.3.2001. Nevedeli sme, že sa stane tradíciou.

     Nuž - áno, hoci svetovo uznávanými kulinárskymi expertmi sa stávajú skôr muži, predsa len vareška a žena idú akosi klasicky - dokopy. O to bolo ale vzácnejšie, že nové zaujímavé recepty nám predstavil mladý muž - študent hotelovej akadémie, Jakub Sokol. 

Takéto bolo takmer kompletné menu (bez polievky):

  • predjedlo - lazane
  • hlavné jedlo - belehradské zemiaky s kuracími medailónikmi
  • dezert - flambovaný banán

RECEPTY:

LAZANE

  1. Cibuľu usmažiť a dať do nej mleté mäso.
  2. Mäso usmažiť, pridať soľ, korenie, bazalku, tymian (môže byť bujón), kocku slepačieho bujónu, paradajkový pretlak a nechať dusiť. V prípade, že je to husté, doliať vodu.
  3. Hríby usmažiť na cibuľke so soľou a korením.
  4. Bešamel - na masle opražiť hladkú múku do bleda, zaliať mliekom na konzistenciu omáčky, dať soľ, korenie, muškátový orech.
  5. Plech vymastiť rajčinovým pretlakom, uložiť cestoviny. Na prvú vrstvu mäso rozotrieť, dať cestovinu, na to bešamelovú omáčku, zase cestovinu a potom hríby, cestovinu a bešamel a znova cestoviny a končí sa mäsom.

    Dá sa zapiecť na ½ hodinu. Posledných päť minút posypať syrom.


BELEHRADSKÝ KURACÍ REZEŇ   ( aj bravčový )

  1. Mäso nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme, pokoreníme a opečieme z oboch strán do chrumkava. Mäso vyberieme.
  2. Do výpeku pridáme nakrájanú rajčinu a papriku (dobre je dať farebné papriky). Podusíme do mäkka, pridáme na kolieska uvarené zemiaky a nakoniec pretlačíme cesnak. Podľa chuti osolíme. Podávame s opečeným mäsom.

FLAMBOVANÝ BANÁN

  1. Na masle upražíme kryštálový cukor, keď sa roztečie, pridáme šťavu z ½ citróna, zalejeme vodou a rozvaríme.
  2. Na panvicu dáme ½ dcl macerátu, 2 cl džúsu, 2 cl likéru, rozkrojený banán, prehrejeme, do naberačky dáme 4 cl rumu, zohrejeme, potom zapálime, prelejeme banán, necháme vypariť, preložíme na tanier, polejeme čokoládou a šľahačkou.