Preskočiť na obsah

Kurz varenia trochu inak

     Už druhý rok bol marcový kurz varenia poňatý trochu netradične, ale ženy túto zmenu prijali veľmi vďačne. Tie, ktoré rozmýšľali, či si zobrať zo sebou zástery a nejaké kuchynské náčinie, boli pri vstupe do sály kultúrneho domu prekvapené starostapri pohľade na slávnostne prestreté stoly s pohármi vína a aj sviatočne oblečené ženy, ktoré takýto „kurz varenia" absolvovali už minulý rok, takže vedeli, čo ich čaká.

     Obecný úrad s miestnou organizáciou ÚŽS využil tento deň nielen na už spomínanú akciu, ale aj na uctenie si žien pri príležitosti sviatku MDŽ. Nech sú už názory na tento sviatok akékoľvek, poďakovanie ženám za to, ako zvládajú starostlivosť o rodinu i svoje zamestnanie padne vždy dobre. Takže s vďakou prijali i príhovor starostu obce ing. Kadlečíka i pozornosť vyjadrenú kvetom, ktorý dostala každá prítomná žena spolu so slovami gratulácie od starostu obce, za asistencie ďalšieho muža, člena kultúrnej komisie pri OcÚ,  Janka Vidu.

     Po slávnostnom prípitku začala hlavná časť akcie. Tentoraz ženy preskočili fázu „varenia" a pristúpili rovno k ochutnávke jedál gréckej kuchyne, ktoré pre nich pripravil študent hotelovej akadémie Kuchárkuchár Jakub Sokol. Mladý kuchár pripravil dve jedlá, ktoré si priniesol zo svojej kuchárskej stáže z Grécka. Pred každým jedlom povedal z akých surovín bolo pripravené a najmä rady a postup, ako na to. Porcie boli veľké, jedlo veľmi dobré a zdravé, rovnako ako semienkový koláč, ktorý prezentovala a upiekla pani Oľga Kusendová.

     Pani Kusendová pred podávaním semienkového koláča vysvetlila nielen jeho prípravu, ale porozprávala i ako sa dostala k zdravému spôsobu stravovania i zdravému životnému štýlu, ktorý Kusendovájej pomohol zbaviť sa nielen nadbytočných kilogramov ale i zdravotných problémov.

     Bolo to príjemne strávené popoludnie pri dobrom jedle, z ktorého si každá žena odnášala i napísané recepty na prípravu jedál.

     Takže milé ženy, keď budete budúci rok v marci pozvané na kurz varenia nezabudnite, že sa nenarobíte, ale naopak aj pred vás niekto postaví hotové dobré jedlo a pitie, tak ako to robíte vy denne pre svojich blízkych. A ešte sa naučíte aj nové recepty.

     Pokiaľ zostane táto pekná marcová tradícia zachovaná.

 

V.M.

Ponúkame dva z receptov: 

grécky šalátGrécky šalát 

Suroviny:  Paprika, rajčiny, jarná cibuľka, uhorka, olivy, kuracie mäso, syr Feta, soľ, korenie, olivový olej, citrón

Dressing: Smotana, Jogurt, cesnak, uhorka, soľ, korenie, olivový olej, citrón

Postup na dressing: Zmiešame jogurt so smotanou, citrónom, soľou, korením, nastrúha sa cesnak. Pridajú sa uhorky, ktoré sa jemno nastrúhajú, trošku nasolia, pokvápu citrónom, vyžmýkajú a pridajú sa do pripravenej zmesi.

 

koláčSemienkový koláč

Suroviny na slano: 1 pohár ovsených vločiek, 1 pohár grahamovej múky, 2 poháre vody, 1 čajová lyžička Solčianky (vegety)

Postup: Nechať 1/2 hodiny odstáť, na 2 polievk. lyžiciach olivového oleja usmažiť 1 cibuľu, pridať do zmesy, ďalej pridať 3 roztlačené strúčiky cesnaku. Dať na vymastený veľký plech a vrch posypať semienkami (sézam, tekvica, slnečnica, posekané orechy), dať do horúcej trúby piecť.

Suroviny na sladko: 1 pohár ovsených vločiek, 1 pohár grahamovej múky, 2 poháre vody

Postup: 2 polievk. lyžice oleja, za hrsť hrozienok a ľubovoľné sušené ovocie, 2 polievk. lyžice medu. Nechať 1/2 hodinu odstáť, dať na vymastený veľký plech a vrch posypať semienkami (tekvica, slnečnica, posekané orechy), dať do horúcej trúby upiecť.

Dobrú chuť! 

Fotogaléria