Preskočiť na obsah

MDŽ

MDŽ
Stalo sa tradíciou - veľmi milou - že na MDŽ pripravil obecný úrad pre ženy minikurz varenia, aby si ženy takýmto spôsobom spoločne pripomenuli tento sviatok, v dnešnej dobe tak trocha upadajúci do zabudnutia. Veľké oslavy, ako sme na ne boli zvyknutí za čias socializmu, sú nenávratne preč, ale význam žien pre spoločnosť časom nijako neklesol. Vo svojom príhovore sa starosta obce zamyslel nad tým, či to bola náhoda alebo riadenie vyššej sily, že MDŽ si pripomíname na jar, keď sa príroda prebúdza k novému životu - veď aj žena je nositeľkou života. Popri tom je žena aj základný pilier domácnosti a k domácnosti patrí prestretý stôl a na ňom chutné jedlo... Aby to jedlo bolo chutnejšie a jedálny lístok o čosi bohatší, pozvai obecný úrad na menší pokec ivanovského kuchára Jozefa Mlčúcha. Ten svoju prítomnosť veľmi vtipne vysvetlil, keď sa snažil všetkých presvedčiť, že variť do našej obce mal prísť slávny televízny kuchár Jaroslav Žídek, ale starosta odmietol predať dom, aby mal na jeho honorár, tak nakoniec sa musel obetovať on. Avizovanú tému varenia zmenil a miesto konfitovania mäsa a šokovej úpravy zeleniny si pripravil britské národné jedlá.
Anglicko sa stalo multikultúrnou krajinou a nájsť naozajstné národné jedlá v jedálničku dnešných Britov je dosť ťažké, preto sa pán kuchár snažil pripraviť aspoň niektoré z nich. Na úvod pripravené jedlá predstavil a potom sa odobral do kuchyne bojovať s rúrou, ktorá mu pripravený program riadne sťažila. Kým sa kuchár snažil v kuchyni, na javisku sa predstavila nastupujúca generácia žien - žiačky základnej školy z Melčíc-Lieskového, ktoré navštevujú tanečný krúžok v umeleckej škole. Po ich programe starosta obce zastúpil diskdžokeja a barmana - ženám ponalieval chutné biele vínko, púšťal hudbu a pri každom stole sa zastavil na kus reči. V sále kultúrneho domu sa zišlo 42 žien všetkých vekových kategórií, takže tém na rozhovory bolo dostatok.
Po chvíli na stole pristáli prvé dobroty - krevetový koktail, vysmážaná treska, holandská omáčka, pažítkový dip, írska zemiaková kaša, losos pečený v alobale. Pán kuchár vysvetlil postup prípravy, použité suroviny a pripojil dobré rady, ako predvádzané jedlo pripraviť. Dozvedeli sme sa, že ľadový šalát sa nesmie krájať nožom (ani ničím iným), aby nezačal oxidovať, že ryba, ak je pripravovaná v alobale, si zachová svoju špecifickú chuť a prijme aj chuť použitých korenín, že anglický trojobal na vysmážanie je taký istý ako ten náš, len sa používa v opačnom poradí - teda strúhanka, vajce a múka, írska zemiaková kaša je kaša pomiešaná s dusenou kyslou kapustou a jarnou cibuľkou a aj to, že pracovníčky obecného úradu Anka Gagová, Milka Križková a zástupkyňa starostu Majka Pavlíková boli povýšené do funkcie vrchných kuchtíkov a holandská omáčka, ktorá naozaj všetkých zaujala, je ich dielom. Potom prišiel na rad pastiersky koláč, čo je vlastne mleté mäso udusené so zeleninou, prikryté zemiakovou kašou a nakoniec zapečené.
Každý, kto prišiel, mal možnosť niečo nové ochutnať, niečo nové sa dozvedieť a kto neprišiel, môže ľutovať.

Mgr. Ema Michalcová, obecná kronikárka

Článok je súčasťou zápisu do obecnej kroniky za rok 2017

Fotogaléria