Preskočiť na obsah

MDŽ - Kurz varenia

Dnes je sviatok všetkých žien,
prajeme im šťastie len,
prajeme im krásu k tomu,
nech sú ozdobou každého domu.

        

     Tento rok je MDŹ významný tým, že si pripomíname už jeho sté výročie. Ako iste už viete, nápad vytvoriť takýto sviatok vznikol v roku 1910 na Medzinárodnej ženskej konferencii v Kodani. Dátum stanovili na 8. marec na počesť štrajku 40-tisíc newyorských krajčírok z textilných tovární, ktorý bol v roku 1908. Ženy protestovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa oslavoval v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. MDŽ je spojený s bojom žien za rovnoprávnosť a tento rok sa nesie v znamení -100 rokov MDŽ, boj žien za práva sa nekončí.

       Perličky, ktoré sú späté s tohtoročnou oslavou:

       - Izraelčanka Luba Fischmanová bude mať čoskoro 100 rokov a na 100. výročie MDŽ sa stala modelkou. Jej portrét je súčasťou kampane kozmetickej značky pri príležitosti MDŽ.

      - Expozíciu výstavy vo Viedni pomenovali - „Viedeň patrí ženám alebo Páni, sme v obraze!" Je poctou významným ženám v histórii rakúskeho hlavného mesta, ktoré z neho pochádzali alebo za posledných sto rokov vo Viedni pôsobili.

         Oslava sviatku Medzinárodného dňa žien v našej obci je už tradične spojená s varením. Tento rok sme sa stretli v sále kultúrneho domu 11. marca 2011. Aby sa ženy niečomu novému priučili, predviedol im svoje kuchárske umenie odborník naslovovzatý, kuchár Jozef Mlčúch, ktorý pôsobil vo viacerých mestách Európy.

         Prítomné ženy privítal starosta obce Ing. Michal Križan. Z jeho príhovoru vyberáme:

„Vážme si ženu! S jej kladnými i zápornými vlastnosťami. Nikto nie je dokonalý, bezchybný - jednoducho ideálny typ. Nech je však tak, či onak, bez ženy by bol život na zemi bezcenný. Ženy si zaslúžia, aby sme si ich dokázali uctiť celý rok". Po slovách vďaky odovzdal prítomným ženám kvietok a predniesol slávnostný prípitok.

      K slávnostnej atmosfére prispeli aj speváčky z obce, ktoré pôsobia pri DFS Vretienko.

      Potom sa už ujal slova odborník - kuchár Jozef Mlčúch. Prítomné ženy zaujal svojim rozprávaním, radami a veľmi chutné boli aj špeciality, ktoré pripravil.

Z jeho receptov vyberáme:

Falošná husacia, /kačacia/ paštéta

Pomletú bravčovú pečeň dochutíme soľou, korením, pridáme vajíčka, šľahačkovú smotanu a dobre premiešame. Formu na srnčí chrbát vymastíme husacou, /kačacou/ masťou a zľahka vysypeme strúhankou. Zmes vylejeme do formy, prikryjeme alobalom a pri teplote do 150oC pečieme vo vodnom kúpeli asi 1,5 hod. Upečenú zmes necháme vychladnúť a podávame studené. Ako prílohu môžeme podávať čučoriedkovú omáčku, ktorú pripravíme tak, že rozmixujeme scedený čučoriedkový kompót.

Plnená kuracia roláda

Kuracie prsia nakrojíme mierne rozklepeme , nasolíme, nakoreníme a potrieme plnkou (slivkovým lekvárom, pestom, hríbovým ragú) a zrolujeme. Pripravené prsia položíme na potravinovú fóliu a zavinieme v dvoch vrstvách do tuha. Dáme variť do osolenej vody na 15-20 min. Vyberieme a necháme vychladnúť, odstránime fóliu a môžeme krájať za studena, alebo rolky pogrilovať a krájať teplé.

Vajíčková pomazánka

Uvarené vajíčka postrúhame na veľkom strúhadle, pridáme majonézu, soľ, korenie a nasekanú pažítku a zľahka premiešame.

K uvedeným jedlám môžeme ako prílohu podávať zapečenú bagetu.

Bagetu  nakrájame  na 1 cm kolieska, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a mierne posolíme. Zapečieme v rúre asi 10 - 15 min.

Tortily plnené grilovanou zeleninou

Plnku zo zeleniny pripravíme tak, že zeleninu - baklažán, cuketu, rajčiny  zbavené jaderníkov ugrilujeme alebo mierne orestujeme na olivovom oleji, dochutíme morskou soľou, korením, môžeme pridať nakrájané čili papričky zbavené jadierok alebo nasekaný cesnak. Po vychladnutí plníme do pripravených tortíl prípadne lokší, palaciniek, ktoré stočíme, prekrojíme na polovicu alebo pokrájame na krúžky.

 

V. Gagová

 

>>Fotogaléria >>