Preskočiť na obsah

MDŽ - Kurz varenia

V tomto roku sme sviatok žien v našej obci oslavovali o niečo neskôr - 16. marca.

Malú slávnosť otvorila piesňou Natália Regnerová, úvahou o stvorení ženy sa predstavila Jana Vidová a po nej sa prítomným ženám prihovoril starosta obce Ing. Michal Križan. Vyzdvihol nezastupiteľnú úlohu žien v rodine, práci a celej spoločnosti. Každej s prítomných žien odovzdal kvietok a nasledoval slávnostný prípitok.

Po oficiálnej časti sa slova ujal nám už dobre známy kuchár Jozef Mlčúch. Tentokrát sme sa zamerali na zdravú stravu a majster kuchár nám pripravil 7 druhov jedla. Každý mohol ochutnať ako sa klasické suroviny dajú pomerne rýchlo a chutne spracovať.

A veru ženy nešetrili slovami chvály.

Z receptov vyberáme:

Krúpové rizoto - Krupoto

Hlivu ustricovú alebo iné hríby podľa chuti (nie šampiony) orestujeme 2-3 min. na rozpálenom masle. Zmes zmiešame s uvarenými krúpami pridáme muškátový oriešok, 33% smotanu, nakoniec čerstvo nasekanú bazalku. Naservírované posypeme na tanieri lupienkami parmezánu.

Cícerová pomazánka

Uvarený cícer (môže byť aj z konzervy) rozmixujeme pridáme olivový olej, cesnak, biely jogurt, soľ a korenie. Naservírované posypeme nasekanou pažítkou.

Šošovicový šalát

Šošovicu uvaríme a ešte pred dovarením vhodíme do nej na kolieska nakrájanú červenú cibuľu a scedíme. Zarobíme si dressing z horčice, olivového oleja, jemne nasekaného chilli a medu a dobre vymiešame. Dobre premiešame s uvarenou šošovicou s cibuľkou a naservírujeme. Vrch posypeme syrom Feta (kozím syrom atď.).

Rybací koláč

Rybu pokrájame na slížiky (môže byť aj pomleté mäso), udusíme na cibuľke, pridáme zeleninu hrášok, mrkva atď. - podľa chuti (môže byť mrazená), posoliť, pokoreniť. Udusenú zmes rozložíme na vymastený plech, pokryjeme dopredu pripravenou zemiakovou kašou, ktorú jemne prichutíme muškátovým orieškom. Dáme piecť na 220 - 2500C asi na pol hodinu do ružova.

Orientálne rezance

Ryžové rezance (môžu byť aj špagety) vyvaríme v osolenej vode do polomäkka. Na rozpálenej panvici (woku) na masle orestujeme najemno nakrájanú cibuľu (šalotku), pridáme na slížiky nakrájané kuracie mäso, posypeme Solamilom (aby sa mäso zatiahlo), pridáme nasekanú cibuľovú vňať, najemno nasekané chilli, podlejeme bielym vínom, pridáme trocha medu (cukru) a prehrejeme. Na záver posypeme čerstvým koriandrom.

Závitok z Pangasia

Z rozmrazeného, vysušeného a nasoleného pangasia si nakrájame podlhovasté plátky - šírka 3-4 cm, dĺžka 10-12 cm. Čerstvý listový špenát orestujeme na masle s nasekaným cesnakom, pridáme soľ a korenie podľa chuti. Filety Pangasia plníme pripravenou špenátovou zmesou a robíme rolky, ktoré poistíme špáradlom. Položíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry na 1800C na 5-7 min. po vybraní necháme 10 min. odstáť aby ryba „došla" a potom podávame.

Tortila „Vrabs"

Ľubovoľnú nízkokalorickú hydinovú šunku nakrájame na jemné pásiky, premiešame s nízkotučným jogurtom, najemno nasekaným chilli,, nasekaným listovým šalátom (rukola, ľadový - hlávkový šalát) a medom. Touto zmesou plníme tortily (palacinky), okraj zalepíme medom alebo jogurtom. Krájame diagonálne a podávame ako „Kanapky".

                                                                                                                         A. Gagová

Fotogaléria