Preskočiť na obsah

MDŽ kurz varenia

Obecný úrad aj v tomto roku pripravil 10. marca pre ženy z obce k sviatku MDŽ kurz varenia.
Svoje kuchárske zručnosti nám predviedla finalistka súťaže Master šef Michaela Králiková. Na kurz sa prihlásilo 35 žien, ktoré v sále kultúrneho domu privítal starosta obce Ing. Michal Križan. Po krátkom príhovore spoločne s členom kultúrnej a športovej komisie Jánom Vidom každej žene odovzdali kvietok a nasledoval slávnostný prípitok.
Po oficiálnej časti sa začalo spoločné varenie pod dohľadom zručnej Mišky. Ženy sa rozdelili do 5 skupín a každá skupinka pripravovala jeden chod z „Jarného menu", ktoré Miška navrhla z bežne dostupných surovín. Počas prípravy jedál sme mali možnosť dozvedieť ako celá súťaž Master šef prebiehala a vypočuť si rady mladej kuchárky. Po dvoch hodinách hotové jedlá Miška vkusne servírovala na taniere. Jedlo bolo aj farebne veľmi pestré a všetkým nám chutilo.

Jarné / Veľkonočné menu Michaely Králikovej
Kurz varenia k MDŽ, Adamovské Kochanovce 10. marca 2013


Predjedlo:
Špenátová štrúdľa s bryndzou
Hubová štrúdľa s vajíčkom a tymiánom
Cuketová štrúdľa s údeným syrom

Ingrediencie:
1 balenie lístkového cesta
300 g čerstvých húb, mladý špenátik, mladá cuketa, bryndza, vajcia
3ks šalotka
3 strúčiky cesnaku
olivový olej
čerstvá petržlenová vňať
tymián
hrsť parmezánu alebo iného syra
Postup:
Na oleji si osmažíme cibuľku a cesnak, na ktorom podusíme na plátky nakrájané huby. Pridáme tymián a petržlenovú vňať.
Dusíme, kým sú huby mäkké, ale nie rozvarené.
Na rozvaľkané lístkové cesto nanesieme zmes húb, posypeme parmezánom, zavinieme a pečieme do zlatista na 180 stupňov.
Pri iných príchutiach používame čerstvý špenát či nakrájanú cuketu namiesto húb.

Polievka:
Zelerovo - jablkový krém s modrým syrom a vlašskými orechmi

Ingrediencie:
1 buľva zeleru
1ks väčšie jablko
sladká smotana 250 ml
1ks citrón
pažítka
olivový olej
niva
vlašské orechy alebo pekan orechy
Postup:
Zeler a jablko ošúpeme. Na oleji udusíme šalotku a opražíme na nej zeler a jablko. Pridáme vodu alebo vývar (nie veľa) a uvaríme do mäkka. Zlejeme väčšinu vody, prilejeme smotanu a ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Nasekanú čerstvú alebo sušenú pažítku zmiešame s lyžicou olivového oleja a štipky soli a dekorujeme na polievku s kúskami nivy a nasekanými orechami.

Hlavné jedlo:
Medom glazované kačacie prsia s batatovým pyré a mladým hráškom

Ingrediencie:
4 ks kačacie prsia
soľ
mleté čierne korenie
2 PL med
škorica
3 ks sladké zemiaky
1 PL maslo
250 ml sladká smotana
2 ks limetka
hráškové lusky
olivový olej
Postup:
Pripravíme si glazúru z medu, limetkovej kôry, šťavy a škorice, ktorou budeme potierať pred aj počas pečenia kačacie prsia. Kačacie prsia si narežeme na mriežku zo strany kože, nasolíme a nakoreníme. Opekáme ich na panvici alebo grile zo strany kože na miernom plameni tak dlho, kým koža nie je chrumkavá a tuk spod kože sa nevytopí. Tento proces trvá asi 10-15 minút. Počas neho prsia potierame zo strany mäsa glazúrou. Keď je koža chrumkavá, prsia otočíme, potrieme aj tú glazúrou a vložíme dôjsť do vyhriatej rúry na cca 10 minút. Mäsko by malo zostať v strede ružové. Pyré si pripravíme tak, že zemiaky uvaríme v osolenej vode. Keď sú mäkké, vodu zlejeme, pridáme maslo a smotanu podľa chuti, nastrúhanú kôru a šťavu z limetky a rozmixujeme na pyré. Hrášok na olivovom oleji zarestujeme na panvici len pár minút, aby zostal chrumkavý a podávame. Ako omáčku môžeme podávať zvyšnú glazúru.

Dezert:
Mrkvová torta s citrónovým mascarpone

Ingrediencie
Na cesto:

1,5 hrnčeka hnedý cukor
4 ks vajíčka
1 hrnček olej
2 hrnčeky polohrubá múka
2 ČL sóda bikaróna
1 prášok do pečiva
štipka soli
1 ČL škorica
4 hrnčeky strúhaná mrkva
1 hrnček nasekané orechy

Poleva:
250 g mascarpone
1 kyslá smotana
1 vanilkový cukor
kôra a šťava z 1 citróna
nasekané orechy

Postup:

Vajcia a cukor vyšľaháme dopenista a postupne vmiešame všetky suroviny. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme na 180 stupňov do zlatista, až kým špáradlo pichnuté do cesta je suché. Koláč po upečení necháme vychladnúť. Po vychladnutí polejeme polevou, ktorú pripravíme zmiešaním všetkých surovín na polevu. Posypeme nasekanými orechmi a dáme zachladiť.

Anna Gagová

Fotogaléria