Preskočiť na obsah

MDŽ variácie v kuchyni

Po minuloročnej prestávke tento rok obecný úrad pripravil pre ženy pri príležitosti sviatku MDŽ kurz varenia, tento krát pod vareškou Petra Žišku zo susedného Zemianskeho Lieskového. V sobotu popoludní, 7.marca sa v sále KD zišli ženy i dievčatá, ba aj dievčatká. Starosta ich všetky pekne privítal a vo svojom príhovore pripomenul históriu MDŽ. Tento sviatok stanovila OSN na 8.marec pri príležitosti štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908, ktorým sa ženy domáhali  skrátenia 10-hodinového pracovného času, zlepšenia pracovných podmienok, vyšších miezd a najmä volebných práv.

Po krátkej exkurzii do minulosti starosta s pomocou poslanca OZ Jána Vidu podaroval ženám kvietok – tradične hrebíček, ponalieval pripravené vínko a v prípitku im zaželal veľa zdravia a síl v živote  pri plnení ich životného poslania, lebo ako zdôraznil, za každým úspešným mužom, za každou pohodou v dome treba hľadať ženu.

Aby sme víno nepopíjali na lačný žalúdok, predstavil kuchára Petra Žišku, ktorý pre prítomných pripravil špeciality talianskej kuchyne. Peter Žiška sa za kuchára vyučil v Trenčíne, po skončení školy pracoval v reštaurácii Žákovic v Trenčianskych Bohuslaviciach, odtiaľ sa presunul do hotela Elizabeth v Trenčíne, neskôr do Piano klubu a napokon do reštaurácie Trenčan. Taliansku kuchyňu si vybral preto, aby sme si ju vychutnali aspoň na diaľku, keďže sa do Talianska vďaka korona vírusu tak rýchlo nedostaneme. Talianska kuchyňa je podľa Petrovho vyjadrenia špecifická tým, že je jednoduchá, láskavá, veľmi chutná a hlavne rýchla. Taliani milujú cestoviny, omáčky a šaláty, jedia málo mäsa, veľa syrov, zeleniny a ovocia. Na ukážku a ochutnávku pripravil grilovanú cuketu s mletým mäsom, rizoto s cviklou a zeleninový šalát. Pripravené špeciality zožali veľký úspech a so súhlasom kuchára Petra ich uvádzame :

 

Talianske Risotto s červenou repou – rozpis na 2 porcie.

 

Suroviny : Ryža Arborio 200g

                   Biele suché víno 100ml

                   Hovädzí alebo slepačí vývar cca 250ml

                   Šalotka 2ks

                   Cesnak 2 strúčiky

                   Parmezán 150g

                   Maslo 20g

                  Červená repa 2ks

Postup: Šalotku a cesnak nakrájame najemno a pridáme do rozohriatej panvice s trochou oleja a zľahka orestujeme, pridáme ryžu. Ryžu nepreplachujeme, lebo chceme dosiahnuť krémovú až kašovitú konzistenciu. Prilejeme víno a stále premiešavame, postupne prilievame vývar. Výsledná konzistencia ryže by mala byť al dente teda (na skus). Na záver pridáme vopred uvarenú alebo upečenú červenú repu, ktorú si rozmixujeme. Pridáme maslo a parmezán pre jemnosť a lesklosť. Dochutíme soľou a korením. Dozdobíme plátkami červenej repy.

 

Omáčka Bolognese – rozpis na 2porcie.

 

Suroviny: Hovädzie mleté mäso 350g 

                  Mrkva 2ks

                  Petržlen1ks

                  Plátok zeleru

                  Šalotka 2ks

                  Cesnak 3 strúčiky

                 Lúpané paradajky 150g

                 Pomodoro omáčka 150 ml

                 Oregano

                 Bazalka

 Postup : Nakrájanú šalotku orestujeme na oleji, pridáme mleté mäso a restujeme ďalej. Miešame vidličkou aby sa nám mäso rozdelilo od seba. Pridáme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu a miešame až kým nám mäso nepustí šťavu. Potom pridáme lúpané paradajky a pomodoro a varíme na hustejšiu konzistenciu. Na záver pridáme cesnak, soľ, korenie, sušené oregano podľa chuti. Podávame s rôznou cestovinou. Posypeme parmezánom a môžeme sa pustiť do jedla.

 

Pri pochutnávaní si na jednotlivých jedlách sa ženy s kuchárom rozprávali o ich príprave a o jeho zážitkoch z jednotlivých kuchýň kde pracoval. Tam, kde sa nedostal kuchár, tam ženy spovedali starostu o aktuálnej situácii, o opatreniach súvisiacich s epidémiou korona vírusu atď, atď. – pri takejto príležitosti sa tém na rozhovor nájde vždy bohato, takže sme sa rozišli až v neskorých popoludňajších hodinách.

Mgr. Ema Michalcová, kronikárka obce

Fotogaléria